Napelem akkumulátorok: amit a témáról tudni érdemes

Hagyományos napelem rendszer

A hagyományos napelem rendszer esetén nincs akkumulátor, helyette a közüzemi hálózat tölti be az energiatároló szerepét. Az időjárástól függően a napelemek több energiát termelnek hosszabb, intenzív napsütéses időszakok alatt, míg az esős vagy erősen felhős napokon kevesebb. A fel nem használt többletenergia visszakerül a hálózatba, így későbbi felhasználásra elérhető lesz. Amennyiben több energiára van szükségünk, mint amennyit a napelemek jelenleg biztosítanak, a hálózatról tudunk áramot venni. Egy külön mérőóra nyomon követi az áram felvételét és leadását a hálózatba.

 

Szigetüzemű napelem rendszer

A szigetüzemű napelem rendszerben a közmű hálózat nem vesz részt, mivel az akkumulátorok veszik át az energia tárolásának feladatát. Ezekben az akkumulátorokban tudjuk tárolni a fel nem használt energiát, majd szükség esetén onnan használhatjuk fel. Ez a rendszer teljes függetlenséget biztosít a hálózattól, azonban ez jár bizonyos költségekkel. Ha az a célunk, hogy az egész házat függetlenítsük az áramszolgáltatástól, akkor megfelelő méretű és kapacitású napelemekre, akkumulátorokra és inverterekre lesz szükségünk.

 

Hibrid napelem rendszer

A hibrid napelem rendszer az előző kettő keveréke, mert amellett, hogy a hálózatra is rá van kötve, kiegészítésként akkumulátorok is tartoznak hozzá. Ez azért jó, mert többletáram esetén a saját akkumulátorainkat tudjuk feltölteni, és ha még mindig van felesleges, akkor jön hálózatba táplálás. Ugyanígy működik visszafelé is, hiszen először az akkumulátorokból vételezünk áramot, amikor a napelemek épp nem adnak elég energiát, majd ha ez kevésnek bizonyul, akkor lép elő a hálózat. A napelem akkumulátornak tehát ennél a rendszernél is fontos szerep jut.

 

Mit tud a napelem akkumulátor?

 A háztartási napelem rendszerek által termelt energia akkumulátoros tárolással hatékonyabban felhasználható, mint akkumulátor nélkül. Ennek oka, hogy a napelem rendszerek általában napközben több energiát termelnek, mint amennyire az adott pillanatban szükség van. Ha nincs akkumulátor, ezt a felesleget éjszaka nem tudjuk felhasználni. Viszont a szolár akkumulátorok segítségével a napközbeni túltermelt energia tárolható, így azt bármikor, akár éjszaka is felhasználhatjuk.

Az egyre fejlettebb technológia révén a szolár akkumulátorral rendelkező napelemes rendszer már körülbelül 80%-ban képes fedezni egy átlagos háztartás energiaszükségletét, attól függően, hogy éppen melyik évszak van. A rendszer csak az ezen felül maradó energiát juttatja be az elektromos hálózatba.

Egy másik előnye, hogy esetleges áramkimaradás esetén a szolár akkumulátor – egy ideig – teljesen ellátja az áramszükségletet a háztartásban. Környezetvédelmi szempontból is nagyon előnyös ez a technológia, mivel hatékonyabban hasznosítja a napenergiát, és ezáltal csökkenti a fosszilis energia felhasználását.

 

napelem akkumulátorok
napelem akkumulátorok
napelem akkumulátorok

Hogyan működik a napelem akkumulátor?

  1. Reggel általában a napelemes rendszer által megtermelt energiát saját fogyasztásra felhasználja a háztartás. A felesleges energiát pedig eltárolják az akkumulátorok.
  1. Napközben általában a teljesen feltöltött akkumulátorral a rendszer fedezi a háztartás fogyasztását. Az ebben az időszakban feleslegesen megtermelt energiát pedig betáplálja az elektromos közüzemi hálózatba.
  1. Napnyugta után, este és éjjel napsütés híján energia már nem termelődik, a rendszer az akkumulátorban eltárolt energiával fedezi a saját fogyasztást. Ha szolár akkumulátor kapacitása már nem elegendő, a rendszer az elektromos közüzemi hálózatból vesz fel áramot.

 

Hogyan válasszunk napelem akkumulátort?

A piacon számos lehetőség közül lehet választani.

ÓLOMSAVAS AKKUMULÁTOROK

Az ólomsavas akkumulátorok a legelterjedtebbek a piacon, egyszerűek és könnyen használhatóak. Élettartamuk és töltési kapacitásuk azonban elmarad a modernebb akkumulátorokhoz képest. Amikor elhasználódnak veszélyes hulladéknak minősülnek, hiszen a savtartalom jelentősen károsíthatja a talajvizeket, az ólom pedig erősen toxikus. Az ólomsavas akkumulátorok nagy része a megfelelő szabályok betartásával újrahasznosítható.

LÍTIUM -IONOS AKKUMULÁTOROK

Gyorsan népszerűvé váltak, hiszen nem igényelnek túl sok karbantartást, hosszú élettartamúak és megfelelő töltési kapacitással rendelkeznek. Leggyorsabban okostelefonok és laptopok akkumulátoraként terjedtek el könnyű súlyuk és tölthetőségük miatt. Ma már napelemes rendszerek tervezésekor találkozhatunk lítium-ionos akkumulátorokkal.

REDOX ÁRAMLÁSÚ AKKUMULÁTOROK

A Flow akkumulátorok az elektromos töltést vízbázisú cink és bróm oldat, valamint vanádium segítségével tárolják. Nagy hatékonysággal, és gyors újratöltési sebességgel is rendelkeznek, de költségesek.

NÁTRIUM-NIKKEL-KLORID AKKUMULÁTOROK

A nátrium-nikkel-klorid akkumulátorok biztonságosak és megbízhatóak. Szélsőséges hőmérsékleten is működhetnek, és újrahasznosíthatók. Azonban rövid élettartamúak, kis kisülési mélységgel rendelkeznek, és rendkívül költségesek.

Mindig az egyedi igényeknek leginkább megfelelő megoldást válasszuk, és minimum az alábbi 3 szempontot mindenképp vegyünk figyelembe:

  • a rendszer kapacitás igénye
  • az akkumulátor elvárt élettartama
  • az akkumulátor névleges teljesítménye

Ha szolár akkumulátorral ellátott rendszer telepítését tervezzük, mindenképpen érdemes napelem szakértőtől tanácsot kérni, aki műszakilag és gazdaságilag is optimális megoldást tud javasolni.

 

Kinek éri meg az akkumulátoros napelem rendszer?

Cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt megéri egy olyan napelemes rendszer kiépíttetése, amihez akkumulátor is tartozik, vagy legalább olyan hibrid rendszer, ami később könnyen bővíthető akkumulátorral.

Ahogy azt is nehéz előre megmondani, hogy mennyi áramot lehet termelni egy nap, egy évben, úgy azt is, hogy mennyi idő alatt térül meg egy akkumulátor beszerzése.

Érdemes hosszú távra gondolkodni, hiszen a jövő mindenképp a megújuló energiáé. 

Tanácsadásért és megrendelésért keressen bennünket itt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email