Menni ideig bírja egy napelem panel?

Napelem panel időtartama

 

Az USA-ban a vizsgált napelem panelek teljesítménye 5 év után azt mutatta, hogy átlagosan évi 0,6%-os teljesítmény romlással lehet számolni. Ehhez képest az amerikaiak (pontosabban a NREL) most, 25 év után pedig azt kapták, hogy a napelem panelek teljesítményének hosszú távú romlása évente ennél kevesebb, csak 0,5% volt. A Panelek tehát 25 év után is az eredeti teljesítményük 88 százalékát képesek hozni.

A szilícium-alapú napelem panelek teljesítményét hasonlóképpen vizsgálta és vizsgálja folyamatosan  a NERL. Itt nem áll rendelkezésre ilyen hosszú adatsor, csak 8 éve végeznek méréseket. Az eredmények azonban meglepően jók, mert a szilícium alapú napelem panelek teljesítménye évente csupán 0,2%-os romlást mutatott.

Tehát megállapíthatjuk, hogy a napelem panelek valóban hosszú távon működőképesek, így a befektetés ténylegesen megtérül. 

 

Miért csökken az idő elteltével a napelem panelek teljesítménye?

 

  1. Levegőszennyezés és por: Az idő múlásával a napelem panelek felületére rakódik por, szennyeződés és egyéb szennyező anyagok rétege. Ez csökkenti a napenergia hatékony beérkezését a panelekhez, ami pedig csökkentheti a teljesítményüket.

  2. Degradáció: A napelemekben lévő fémoxidok és szilícium részecskék folyamatos expozíciója a Napnak hosszú távon kisebb károsodást okozhat a panelekben, ami csökkentheti a hatékonyságukat.

  3. Hőmérsékletváltozások: Az extrém hőmérsékletváltozások, különösen a túl magas hőmérsékletek, káros hatással lehetnek a napelem panelek teljesítményére. A túlmelegedés csökkentheti a panelek hatékonyságát és élettartamát.

  4. Aging (öregedés): Ahogyan bármilyen más elektronikai eszköz, a napelem panelek is öregszenek az idő múlásával. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészek kisebb meghibásodásoknak vagy károsodásoknak lehetnek kitéve, amelyek hatással lehetnek a panelek teljesítményére.

 

Mit tehetünk az idő múlásával a napelem panel teljesítményének csökkenése ellen?

 

  1. Rendszeres tisztítás és karbantartás: Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a napelem paneleket, hogy eltávolítsuk róluk a por, szennyeződés és egyéb lerakódásokat. Ezt általában évente többször kell megtenni, különösen a poros vagy szennyezett területeken.

  2. Megfelelő telepítés és szigetelés: A megfelelő telepítés és szigetelés segíthet abban, hogy minimalizáljuk a hőmérsékletváltozások negatív hatásait a napelem panelekre. A megfelelő szigetelés segíthet megvédeni a paneleket a túlmelegedéstől és a káros időjárási hatásoktól.

  3. Rendszeres ellenőrzés és karbantartás: Rendszeresen ellenőrizni kell a napelem rendszert, hogy azonnal észrevegyük és javítsuk az esetleges problémákat vagy károsodásokat. Időben történő beavatkozással minimalizálhatjuk a teljesítmény csökkenését és hosszabbíthatjuk meg a panelek élettartamát.

 

Már csak egy kérdés maradt: Megéri-e napelemes rendszerbe invesztálni?

 

Magyarországon a telepített napelemes rendszerek átlagos megtérülési ideje kb. 8-12 év. A napelem panelek teljesítménye a megtérülési idő letelte után is, további átlag 20 évig még az eredeti hatékonyságuk 85-88 százaléka marad. Nem beszélve a 2021-es évtől kezdődően elérhető többféle állami támogatásról, melynek segítségével a napelemes rendszerek bekerülési értéke még alacsonyabb, adott esetben akár 0 is lehet.

Nem marad kérdés tehát, hogy napelemes rendszerbe megéri invesztálni!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
napelemes rendszer
napelemes rendszer