Magyarország a napenergia egyik éllovasa

Napelemes energiatermelés Magyarországon

Az Index e heti cikke szerint a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy 2023-ban Magyarországon az előállított villamos energia 18 százalékát napelemek termelték meg. Ez az eredmény az európai élmezőnybe emel bennünket, ahol a részarány tekintetében a második helyen állunk Görögország után.

 

Mihálovics Zoltán kiemelte, hogy mintegy 260 ezer ház tetején található napelem, és az utóbbi években épült családi házak esetében már minden negyedikben üzemel ilyen berendezés. Ennek az ugrásnak nagy szerepe volt a kormányzati ösztönzőknek, amelynek négy fő területe van: a lakossági Napenergia Plusz Program, a vállalkozások elektromos járművek beszerzési pályázata, az ipari felhasználóknak szánt tárolói pályázat, valamint a Zöld Nemzeti Bajnokok támogatási program, amely a zöldgazdaság technológiafejlesztését célozza.

 

Az elmúlt évben tovább nőtt a hazai napenergia-kapacitás, rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal, ami azt jelenti, hogy két év alatt megduplázódott a napenergia-kapacitás. Az ipari és a háztartási méretű rendszerek is egyaránt hozzájárultak ehhez a bővüléshez. A hazai napelemes megoldások összes beépített teljesítménye már meghaladja az 5600 megawattot.

 

Magyarország hat évvel korábban teljesítette a 2030-as napelemes célszámokat, és az idei évben már meghaladta a 6000 megawattot. Az ipari erőművek összes beépített teljesítménye 3478, a háztartási méretűeké 2362, a saját célra termelő erőműveké pedig 260 megawatt. A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata már 12 ezer megawatt naperőművi kapacitással számol az évtized végére, ami várhatóan villamosenergia-exportra is elegendő lehet.

 

Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter kiemelte, hogy a már meglévő és a tervezett napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével Magyarország elektromos áramot exportálhat a jelenlegi importfüggőség helyett.

 

Önt is érdekli napelemes rendszer telepítése? Keressen bennünket az információkért!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
napelemes rendszer