A napelemek súlya és a tető teherbírása

Napelemek súlya

Napelemek súlya: az emberek gyakran kérdezik: „Hogyan befolyásolja a napelemek súlya a tetőszerkezetet?” Ez egy fontos szempont, különösen, ha figyelembe vesszük a tetők idő előtti elhasználódását és a telepítés során felmerülő kihívásokat. Fontos, hogy alaposan megtervezzük a napelem rendszert annak érdekében, hogy a tetőszerkezet hosszú távon stabil maradjon, és a napelemek hatékonyan működjenek.

 

Mi a tényező?

Kezdjük azzal, hogy megnézzük, mennyi is a panelek általános súlya. Egy tipikus napelem panel általában 19-22 kg. Ez alapvető információ, de a teljes képhez hozzá kell számolni a telepítendő napelemek számát és típusát is. Például, ha 415 W-os monokristályos napelemeket telepítünk, akkor a panel súlya körülbelül 23 kg lesz.

Ezután figyelembe kell venni a tartószerkezet súlyát is, ami általában 3 kg panelenként. Tehát, ha például egy 5 kWp teljesítményű napelem rendszert telepítünk, amihez 14 darab 415 W-os napelem szükséges, akkor a rendszer teljes súlya közel 700 kg-ra rúghat.

napelemek

A tetőszerkezet teherbírása: Fontos szempont

Bár a napelemek súlya jelentős lehet, a tetőszerkezetnek általában kellőképpen ellenálló a terhelésnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden tetőszerkezet más, és előfordulhatnak olyan esetek, amikor a napelemek súlya jelentős terhelést jelenthet a tetőnek. Ilyen esetekben lehet, hogy szükség van előzetes tetőfelújításra vagy akár erősítésre is.

 

Mikor számít a napelemek súlya?

Lapostető esetén más tartószerkezeti megoldásokra lehet szükség, hogy biztosítsuk a megfelelő dőlésszöget és tehereloszlást. Palatetők esetében pedig általában nem ajánlott a napelemek telepítése, mivel a pala könnyen törik és nehezen cserélhető.

 

Összegzés

Bár a napelemek súlya fontos szempont a telepítés során, általában elfogadható határokon belül marad. Mindazonáltal mindig érdemes alaposan felmérni a tetőszerkezet állapotát és teherbírását, valamint szakemberrel konzultálni a tervezés előtt, hogy biztosítsuk a napelem rendszer hosszú távú stabilitását és hatékonyságát.

 

Ha segítségre van szüksége, keresse kollégánkat!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email