Az energetikai besorolások típusai - Minden, amit tudni kell az AA+ ról!

Energetikai besorolások

Az energetikai besorolások fontossága mindennapi életünkben is egyre inkább felértékelődik, legyen szó elektromos háztartási eszközökről vagy ingatlanokról. A fogyasztási paraméterek megismerése nem csupán azért fontos, mert az energiaválság idején egyre inkább kiemelkedő téma az energiahatékonyság, de az is lényeges, hogy mekkora energiaigényre számíthatunk otthonaink fenntartása során, legyen szó fűtésről vagy melegvíz ellátásról.

Az energetikai besorolásokat általában jelzőbetűkkel jelölik, az AA++-tól kezdve egészen a JJ osztályig terjedő skálán. Minél jobb az energetikai besorolás, annál kisebb energia szükséges az ingatlan fenntartásához. Az energetikai besorolásokat általában az energetikai tanúsítványokon találjuk meg.

Az energetikai besorolások során az energiaigényt az alapterülettel elosztva adják meg, általában kilowattóra/négyzetméter/év mértékegységben. Például az AA++ osztályú ingatlanok esetében az éves energiafogyasztás értéke 40 KWh/m² alatt van.

energetikai besorolások

Az energetikai besorolások közt szerepel az AA+, AA, BB, CC, DD és EE osztály, valamint az FF-től JJ-ig terjedő rosszabb minősítések. Az energiahordozók közül megújuló energiaforrásként tűzifa, biomassza, biogázok, nap-, szél-, vízenergia, geotermális energia, és mások is figyelembe vehetők.

Az energetikai besorolás több tényezőtől függ, például a hőszigeteléstől, nyílászáróktól, fűtési- és melegvíz-ellátási rendszertől, valamint a megújuló energiaforrások használatától. A korszerűsítés, például hőszigetelés vagy napelemrendszer telepítése, jelentősen javíthatja egy ingatlan energiahatékonyságát.

A napelemes rendszer telepítése egyike a hatékony megoldásoknak, amely sokkal környezetbarátabbá és gazdaságosabbá teheti az ingatlant. Az ilyen rendszerek telepítése hosszú távú megtérülést jelent, és a jövőbeni eladási értéket is növelheti. Az energetikai besorolások is egyre inkább fontosak az ingatlanok vásárlása vagy eladása során, hiszen ezek alapján tájékozódhatunk a rezsiköltségekről és az esetleges modernizálások szükségességéről.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email