Napenergia Plusz Program 2024

Mit kell tudni a Napenergia Plusz Program 2024-ről

Az Energiaügyi Minisztérium hétfőn írta meg, hogy a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával december 4-től megindult, a lakossági pályázók 2024 januárjának közepétől jelentkezhetnek majd.

  • A pályázati keretösszeg 75,8 milliárd forint.
  • Ez várhatóan 15.160 háztartás számára teszi lehetővé a beruházást.
  • Minimum 4, maximum 5 kW-os inverterrel rendelkező napelemes rendszerre lehet támogatást igényelni.
  • napelemek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet (pl. 5 kW-os inverter esetén ez 6 kW-ot jelent).
  • Valamint egy ehhez tartozó, minimum 7,5, maximum 10 kWh-ás tárolórendszerre (akkumulátorra) lehet pályázni.
  • A támogatás a rendszer költségeinek akár 66%-át fedezheti
  • A támogatás maximális összege 5 millió forint.
  • Ebből következően szükség van bizonyos mértékű önerőre
  • Vissza nem térítendő támogatásról beszélünk.
  • A pályázat benyújtására 2024. január 15-től van lehetőség.

A jelenlegi kiírás azoknak fest vonzó képet a megtervezhető jövőről, akik saját házuk tetejére, esetleg az udvarukra tudnak napelemeket telepíttetni. A kormány nem titkolt célja, hogy a családosok életminőségét javítsa ezzel a konkrét pályázati programmal. Természetesen a napelemek telepítése bárhol lehetséges, ahol a fizikai tér ezt megengedi, így városi agglomerációban, stb. A Napenergia Plusz Program 2024-en belül pályázhatnak még sorházak, ikerházak, legfeljebb 6 lakásos társasházak lakói.

referencia_1
referencia_4

A szigetüzemű rendszerben a napelemeink által megtermelt energiából kell gazdálkodunk, mert nem kapcsolódunk a villamosenergia-hálózathoz. A hálózatra visszatápláló ezzel szemben a „mérőórába” táplál, nem maradunk sosem áram nélkül a kedvezőtlenebb időszakokban sem, és túl is adhatunk a feleslegen, de néha jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Hogyan kapcsolhatók ezek össze, egyáltalán mit jelent az összekapcsolás?

A varázsszó az akkumulátor.

A hibrid napelem rendszert akkumulátorral egészíthetjük ki! Ha termelünk kellő mennyiségű energiát, jó ideig hálózat-függetlennek érezhetjük majd magunkat, mert nem kell plusz mennyiséget vásároljunk energiából, hiszen lesznek tartalékaink! Az ilyen rendszert „túltervezni” is érdemes, mert nem vész el az energia végre.

Ezt támogatja a Napenergia Plusz Program 2024 is, hisz a minimum 4, maximum 5 kW-os inverterrel rendelkező rendszerek mellé (amelyek teljesítményének maximum 120%-át érheti el a napelemek teljesítménye) 7,5-10 kWh-ás akkumulátoros tárolókapacitás telepítését is lehetővé teszi.

A támogatás keretösszege a becslések szerint legalább 15.160 pályázó számára elegendő – ha ők egyszerre rohamozzák meg a telepítő cégeket, komoly csúszásokra lehet számítani.

Éppen ezért vedd fel velünk a kapcsolatot ma, hogy szakmai tudásunkkal támogathassunk téged a pályázat beadásától a teljes kivitelezésig!