Tankoljon napelemmel!

Elektromos autó töltése

Elektromos autó töltése: képzeld el, hogy belépsz az otthonod garázsába egy nyári délutánon, és egy egészen új, ragyogóan fehér elektromos autó vár rád, amelyet a saját napelemes rendszered táplál. Nem csak a környezetbarát közlekedést élvezheted, hanem a nap erejét is felhasználhatod, hogy újratöltsd az autódat. Ez nem csak jövőbeli lehetőség, hanem már a jelenben is megvalósítható dolog.

Miért jó megoldás ez az elektromos autó töltésére?

Az elektromos autók egyre népszerűbbek a fenntartható közlekedés iránt érdeklődők körében, de sokan aggódnak az autók töltésének fenntarthatósága miatt. Itt jön képbe a napelemes rendszer. Ez egy kiváló megoldás az autók töltésére több okból is:

  1. Környezetbarát: A napelemes rendszerek tiszta, megújuló energiát használnak, így a nap energiáját használva tölthetjük az elektromos autóinkat, anélkül, hogy szén-dioxidot bocsátanánk ki.

  2. Költséghatékony: Miután a napelemes rendszert telepítettük, a napenergia ingyenesen elérhetővé válik. Ez jelentős megtakarítást jelenthet az elektromos autó töltési költségeiben hosszú távon.

  3. Függetlenség: A napelemes rendszerrel az autóink töltésekor nem kell aggódnunk a hálózatból származó áramszünetek miatt, mivel saját energiát állítunk elő a nap energiájából.

Hazánkban jelenleg körülbelül 1000 db nyilvános elektromos töltőpont van országszerte. Ez a szám folyamatosan bővül, azonban bevezetésre kerül a fizetős töltési infrastruktúra, tehát az otthoni töltés egyre inkább felértékelődik. Sőt, az otthon töltés nem csak olcsóbb, de jóval kényelmesebb is. A villanyautó ugyanis tud valamit, amit a benzines nem: akár minden reggel “tele tankkal” indulhatunk útnak. Így nyilvános töltőt csak akkor kell keresnünk, ha hosszabb úttal tervezünk.

Költség- és megtérülés számítás

Ha a háztartásban van olyan autó, amivel naponta 50-60 km-t közlekednek, akkor annak elektromosra cserélése is észszerű döntés lehet. Ha ennél több a megtett kilométerek száma, a napelemes rendszer még jobban megéri. Egy középkategóriás villanyautó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km. Havi 1800 km használatot feltételezve ez 306 kWh extra energiaigényt jelent havonta, ami egy 4 kW-os napelem rendszerrel akár otthon, zölden is megtermelhető. Az Erste Solar által ajánlott egy ilyen rendszer bruttó 3,2 millió forint. Még egy nagyon takarékos autó esetén is legalább havi 50 ezer forintos az üzemanyag költség, amit egy ilyen rendszerrel nullázni lehet. Tehát pár évnyi normál tankolási költségből kihozhatjuk a villanyautót ellátó napelemes rendszert.

Az Erste Solar Carport ajánlata

Ismerd meg legújabb kínálatunkat: praktikus és energiatakarékos carport-ok 1 és 2 autó számára szenzációs áron! Az Erste Solar carport-ok mindegyike 10-15 napelemmel és 4-5 kW Huawei inverterrel rendelkezik, így nemcsak autóidat védi az időjárástól, hanem még saját zöld energiát is termelhetsz vele. 

elektromos autó töltése

Az elektromos autók töltése napelemes rendszerrel nemcsak környezetbarát és gazdaságos megoldás, hanem hozzájárul a fenntartható közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez is. Ha szeretnél lépést tartani a jövő technológiájával és hozzájárulni a környezetvédelemhez, fontolóra veheted a napelemes rendszer telepítését az elektromos autóid töltésére.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email